08 mars 2008

Dagboek van een herdershond

Dagboek van een herdershond is een Nederlandse televisieserie in zestien delen, onder regie van Willy van Hemert en uitgezonden door de KRO tussen 16 januari 1978 en 29 januari 1980. De serie werd geproduceerd door Joop van den Ende. Het eerste seizoen van acht delen is een vrij nauwgezette bewerking van De kraai op den kruisbalk, het eerste deel van de trilogie Kroniek eener parochie van de priester-schrijver Jacques Schreurs. De serie verhaalt over de jonge en naïeve kapelaan Erik Odekerke die in een Limburgse gemeente wordt geplaatst. Door zijn sociale bewogenheid en zijn verlegenheid steekt hij sterk af bij zijn baas, pastoor Bonhomme. De laatste is conservatief, en een Bourgondisch levensgenieter. Odekerke komt als gevolg van zijn naïviteit regelmatig in botsing met de lokale bevolking, maar weet zich gesteund door zijn Engelbewaarder, en door zijn vriend Lumens.

De buitenopnames voor de serie werden gemaakt in het dorp Eijsden in Limburg. Het verhaal heeft zich in werkelijkheid afgespeeld in Geleen, ten tijde van de opkomst van de steenkolenmijnen in Limburg, in Geleen was dat de staatsmijn Maurits.

Van de serie verschenen twee boeken in romanvorm. De muziek, van Ruud Bos, werd uitgebracht op een plaat, waarop tevens fragmenten uit de serie te beluisteren zijn.

De vraag is in welke familieverhouding pastoor Bonhomme en de heer en mevrouw Bonhomme (Jacques), eigenaren van het huis gelegen aan de Rue Richer 100bis te Parijs staan.

Aucun commentaire: